فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 7 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت الله آزاد، مهدی علیزاده صفحه 13
    فضیلت اخلاقی دارای دو بعد شناختی و انگیزشی است. بعد شناختی بیان گر ارزشمندی و کمال فضیلت و بعد انگیزشی، تمایل درونی فرد به انجام فعل یا ابراز عاطفه ای خاص است. ایمان نیز اولا بر شناخت مبتنی است و ثانیا تسلیم قلب در برابر خدایی با دو ویژگی وجودی و اخلاقی است.
    مقاله حاضر به تاثیر ایمان بر دو بعد فضیلت اخلاقی می پردازد. ایمان از دو جهت بر بعد شناختی فضایل تاثیرگذار است. از طرفی شناخت ایمانی از خدا، انسان و هدفمندی جهان آفرینش، فضایل را حقایقی ارزشمند و کمال نمون معرفی می کند. از دیگر سو تسلیم قلبی در ایمان، عاملی اساسی در ادراک بعد شناختی فضایل است. نقش ایمان در ایجاد بعد انگیزشی فضایل نیز بسیار اساسی است. از طرفی به دلیل تشخص نوع تمایلات فرد از متعلق ایمان و به دلیل تعلق ایمان به خدای اخلاقی، گرایش های فرد مومن نیز به سمت فضایل اخلاقی خواهد بود. از طرف دیگر، ایمان موجب تقدس یافتن فضایل اخلاقی می گردد، در نتیجه، تمایل فرد برای تحقق بعد انگیزشی فضایل مضاعف می شود. به سبب ذومراتب بودن ایمان، تاثیرات فوق بر ابعاد فضایل نیز دارای مراتب خواهد بود.در پایان مقاله به صورت گذرا پیامدهای ایمان در رویکرد دینی به اخلاق زیستی در مقابل اخلاق زیستی سکولار را فهرست می کنیم.
    کلیدواژگان: ایمان، تسلیم قلبی، فضیلت اخلاقی، بعدشناختی فضیلت، بعد انگیزشی فضیلت، مراتب ایمان، مراتب فضیلت
  • سهیلا صفایی، محمود عباسی صفحه 53
    اصل سودرسانی دومین اصل از اصول چهارگانه اخلاق زیستی است که به عنوان یک کد و راهنمای اخلاقی در جهت حمایت و حفاظت از سوژه های انسانی در انجام آزمایشات و پژوهش های درمانی و تحقیقاتی تعیین شده است.
    این اصل نیز مانند سایر اصول اخلاق زیستی به دنبال پیشرفت های سریع بشر در زمینه زیست پزشکی و لزوم تدوین اصول راهنما در جهت کنترل محدوده کاربرد آنها به گونه ای که تنها در جهت سلامتی و رفاه و بهروزی انسان های مورد پژوهش و سایر انسان ها باشد مطرح و مورد قبول مجامع علمی و اخلاقی و دینی قرار گرفته است.
    اصل سودرسانی که در فرهنگ غنی اسلامی به ویژه در فقه می توان از آن به عنوان اصل احسان و خیرخواهی نام برد مفهوم بسیار عمیق و گسترده و مصادیق فراوانی دارد که این مقاله با بهره گیری از منابع فقه امامیه به بررسی برخی از این مصادیق و سپس ارتباط و کاربرد آن ها در فقه زیست پزشکی می پردازد.
    کلیدواژگان: اصل سودرسانی، مصالح و مفاسد، اصل اخوت، اصل تعاون، اصل مصلحت عمومی، اصل مسئولیت همگانی، فقه زیست پزشکی
  • سعید نظری توکلی*، جواد رجبی النی صفحه 87
    پیش زمینه و هدف
    وفاداری از هنجارهای مهم اخلاق پزشکی است که در ارتباط پزشک با بیمار معنا پیدا می کند، هرچند از جمله اصول چهارگانه اخلاق پزشکی به حساب نیامده است. وفاداری در اخلاق پزشکی شامل فعالیت و جدیت برای پیمان، انجام و تکمیل تعهد، برقرار کردن و ادامه دادن ارتباط و حفظ اعتماد و رازداری می باشد. از آنجا که این هنجار حرفه ای متناظری در اخلاق فضیلت گرای اسلامی دارد، در این پژوهش بر آن هستیم تا با نگاهی گذار به ارزش و جایگاه وفاداری (وفای به عهد و وفای به عقد) در آموزه های دینی، در مقایسه ای تطبیقی، به ارزیابی این دو ارزش اخلاقی بپردازیم.
    مواد و روش کار
    این پژوهش به صورت تحلیلی توصیفی انجام و اطلاعات آن با روش کتابخانه ای جمع آوری شده است. پس از توضیح مفاهیم و مبانی وفاداری در اخلاق پزشکی، همچنین اخلاق فضیلت گرای اسلامی، در بررسی تطبیقی، اشتراک ها و تفاوت های این دو دستگاه اخلاقی در مساله وفاداری تبیین می شود.
    یافته ها
    وفاداری در اخلاق پزشکی به معنای حفظ منافع بیمار در برابر سایر گروه ها است. این واژه هرچند در متون اخلاق دینی نیز به کار می رود، اما مفهوم آن از یک سو، با گستردگی بیشتری، شامل تمام روابط فردی و اجتماعی انسان با خود و خداوند و دیگران می شود و از سوی دیگر، با محدودیت بیشتری، تنها شامل تعهدات و قراردادهای تنظیم شده بین افراد می شود. از این رو، فضیلت وفاداری به عنوان یک آموزه اخلاق دینی با رفتاری ارزشی در اخلاق حرفه ای پزشکی همپوشانی کاملی ندارد.
    کلیدواژگان: وفاداری، وفاداری در اخلاق پزشکی، وفاداری در اخلاق اسلامی
  • دادخدا خدایار صفحه 107
    اخلاق زیستی علم بقای انسان و بهبود زندگی اوست که زیست شناختی را با ارزش های انسانی ترکیب می کند لذا به نوعی با سبک زندگی و اخلاق ارتباط دارد. خانواده رکنی مهم از حیات انسان است که در صعود و سقوط او نقش و جایگاه بی بدیلی ایفا می کند. بدیهی است چنین نهاد سرنوشت سازی باید دارای آیین خاصی باشد تا بتوان از ظرفیت آن در حیات و بقای انسان بهره برداری گردد. این آیین را می توان اخلاق زیست خانواده نام نهاد.
    در دین غنی اسلام به کانون مقدس خانواده و نقش آن در تعالی مادی و معنوی انسان به طور جدی توجه شده، و توسط دانشمندان اسلامی از جمله عرفا مورد عنایت ویژه بوده است. عرفای اسلامی در ادوار مختلف اسلام مصداق انسان های مصلح و منشا برکات بسیاری برای بشریت بوده اند و تجارب و رهنمودهای راهبردی و کاربردی در موضوع اخلاق زیستی به ویژه اخلاق زیست خانوادگی را ارائه کرده اند.
    سوال اصلی این است که عارفان ثقلینی معاصر از چه اخلاق زیستی در خانواده خود برخوردار بوده و چه توصیه های اخلاقی برای ارتقای سلامت جامع در زیست خانوادگی ارائه کرده اند؟ در این نوشتار سعی شده است تا با روش اسنادی به مطالعه و بررسی آثار و احوال برخی از عارفان مشهور شیعی معاصر و تحلیل و توصیف آن، پاسخ سوال مطروحه دریافت و ارائه شود.
    به نظر می رسد عارفان ثقلینی معاصر براساس آموزه های ناب اسلامی خود از معرفت و علم و اخلاق و رفتار لازم در حوزه زیست خانوادگی برخوردار بوده و مصداق کاملی از یک انسان مصلح و طبیب معنوی بوده اند و در فرصت های ممکن با روش های مختلف، دیگران را نیز به آداب و آیین زیست اسلامی توصیه کرده اند که باعث ارتقای سطح سلامت، امنیت، آسایش و آرامش فردی و اجتماعی می گردد. زندگی خود این عارفان و پیروان آنها نشان می دهد که نوع سبک زندگی و اخلاق زیستی آنها در خانواده باعث رشد و گسترش بهداشت و سلامت جسمی و روانی افراد و جامعه می گردد و تجربه زیستی و الگوی اخلاقی آنها خانواده ها را استحکام می بخشد. مخصوصا در عصری که بنیاد خانواده ها متزلزل و آمار طلاق ها و فرار از خانه بیش از هر زمان دیگری خود نمایی می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، اخلاق خانواده، عارفان ثقلینی، سلامت و بقای زندگی
  • رحمت الله مرزبند*، محمدباقر محمدی لایینی صفحه 141
    وجود بحران های زیست محیطی و ناکافی بودن دخالت های مدیریتی در حل مسائل آن، توجه روزافزون به نگرش های اخلاقی در مواجهه با آن را به دنبال داشته است. چرا که جهان بینی ها و راهنمایی های اخلاقی بر رفتارهای فردی و جمعی اثرگذار است. با درک اهمیت جهان بینی یا باورهای زیست محیطی به عنوان مبنای تعیین کننده رفتارهای زیست محیطی، نظریه ها و مکاتبی مختلفی از قبیل انسان مدار و غیرانسان مدار شکل گرفته است. هدف از این مقاله بررسی مبانی جهان شناختی و انسان شناختی قرآنی در اخلاق زیست محیطی است.
    از مطالعه در آیات چنین مستفاد می شود که مولفه های خاصی در جهان شناختی و انسان شناختی قرآنی وجود دارد. ویژگی هایی چون تقدس عالم طبیعت، حق همگانی بودن طبیعت، حرکت تکاملی آن، نیز خلیفه اللهی انسان و کرامت وی که مبنای اخلاق زیست محیطی به شمار می آید. چنین نگرشی از جهان طبیعت و انسان در اندیشه وحیانی، اصول و ارزش های خاص زیست محیطی وحیانی را درپی دارد. ارزش هایی از قبیل عمران و آبادانی، عدالت، و امانتداری که در حقیقت چارچوب بایدها و نبایدهای رفتار زیست محیطی را شکل می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، محیط زیست، آموزه قرآنی، انسان شناختی، عدالت
  • الهام حیدرزاده*، سجاد مظفری زاد صفحه 163
    جرایم علیه محیط زیست به اقداماتی اطلاق می شود که تحت شرایطی خاص، به آلودگی یا از بین رفتن و یا آسیب به مظاهر محیط زیست منتج می شود. اهمیتپیشگیری از این جرایم از این جهت است که با سلامتی «انسان»ها به صورت مستقیم ارتباط دارد. اغلب کشورهارژیم جزایی خاصی را در این مورد به اجرا می گذارند؛ بدین جهت این مهم به عنوان موضوعی ویژه در شکل دهی به سیاست جنایی تقنینی در مورد حفاظتاز محیط زیست قابل مطالعه و بررسی است. هر انسان اندیشمندی با درک این تهدیدات پی خواهد برد که چاره فقط منحصر به یکچیز است: «پیشگیری از ادامه تخریب و حفاظت از محیط زیست». بدیهی است با توجه به این که هدف اصلی ما سالم ماندن محیط زیستمی باشد، اگر ابتدا محیط آلوده شود و سپس به فکر مقابله با آن برآییم، به منظور خویش نائل نخواهیم شد. «سزار بکاریا» حقوقدان معروف ایتالیایی، معتقد است پیشگیری از وقوع جرایم، بهتر از کیفر دادن است و برای پیشگیری از جرایم پیشنهاد می کند که نخست قوانین باید روشن و ساده باشند و تمام قدرت ملت برای دفاع از آن بسیج شود و هیچ قدرتی برای نابودی آن به کار گرفته نشود، دوم مردم آموزش داده شوند و سوم پرهیزکاران پاداش داده شوند. برای پیشگیری از جرایم زیست محیطی شیوه های مختلفی اعم از کیفری و غیر آن مورد استفاده قرار می گیرد که در این میان کارشناسان محیط زیست نیز راه هایی را به عنوان شیوه های غیرکیفری و پیشگیری از آسیب به محیط زیست معرفی می نمایند که موضوع بررسی این نوشتار را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، پیشگیری، جرم، منابع آبزی
|
  • Page 13
    Moral virtue has two dimensions: cognitive and motivational. The cognitive dimension shows value and perfection of virtue; and the motivational dimension is the internal tendency of the person to do a certain action or express a certain emotion. Faith is based on two things: cognition and wholehearted submission towards Allah with His existential and moral characteristics.The present article deals with the effect of faith on these two dimensions of moral virtue. Faith affects the cognitive dimension of virtues from two aspects. On the one hand, faithful cognition of Allah, human being and the purposefulness of the creation introduce the virtues as valuable and perfect truths. On the other hand, heartfelt submission in faith is the main factor in understanding the cognitive dimension of virtues. The role of faith in creating the motivational dimension of virtues is a fundamental role. Besides, due to distinction of the person’s tendencies from the goal of faith, and the faith’s relation to the moral Allah, a believer’s tendencies will be towards moral virtues. In addition, faith causes the moral virtues to become sacred. Accordingly, the person’s willingness to realize the motivational dimension of virtues is amplified. Due to various ranks in faith, the above effects on dimensions of virtues are of various ranks. At the end, we have briefly listed the implications of faith in a religious approach to biomedical ethics compared to a secular biomedical ethics.
    Keywords: Belief, heartfelt submission, moral virtue, dimensionscognitive virtue, dimensions motivational virtue, ranks in faith, ranks in virtue
  • Page 53
    The principle of beneficence is the second among the four principles of bioethics considered to be an ethical code of conduct for the protection and securement of human subjects through the course of research and experiment procedures.Like other principles of bioethics, this principle is pursuing the rapid human progress in biomedicine and compilation of management and control guidances in this respect in order for them to be merely applied for the welfare and wellbeing of the human subjects undergoing research and therefore has been approved by scientific, ethical and religious circles.The principle of beneficence that might be named the principle of benevolence and well wishing in the rich islamic jurisprudence, has a broad and profound purport with numerous subjects that this article examines some of them under the context of islamic Emamieh jurisprudence and then explores their connection and utilization in the Islamic biomedical jurisprudence.
    Keywords: the principle of Beneficence, Expediences, Mischiefs, the Fraternity principle, the Principle of Collaboration, the principle of public Expedience, the principle of General Liability, the Islamic Bioethical Jurisprudence
  • Page 87
    As physicians encounter diverse patient population, socioeconomic circumstances, religious values and cultural practices may present barriers to the delivery of quality care.Gender roles, relationships and boundaries are culture specific, and are frequently shaped by religious teachings. The Islamic beliefs and values inform Muslim behaviours and is relatively under-investigated. Respect to others values and privacy and is the right of patients. Hijab is the religious duty for muslim female and in fact is the privacy right.In an effort to explore the impact of Islam on the relationship between patients and providers, we present an Islamic perspective on cross-gender relations in the patient-doctor relationship.Next, we provide a brief overview of the foundations of Islamic law and ethical deliberation and then proceed to develop ethicolegal orders pertaining to gender relations within the medical context.
    Keywords: patients rights, islam, hijab, privacy right
  • Page 107
    Ethics of Living is the science of human exitence and improvement which combines biology with human values. It is related to life style and ethics. Family as a is pillar life in human's life plays an pivotal role in rise and of fall human beings; such an institution should adopt special creeds and use them during people's life. These major kinds of creeds are to be used during people's life. This major kind of creed is called ethics of family life. The great religion of Islam pays a lot of attention to family relationships which play an important role in spritual and mundane elevation of human beings. Many Islamic scientists and Mystics consider family as a mighty institution. Islamic Mystics have been examples of practical people and the source of blessings for human beings. They are provided us with constructive experiences and guidelines about ethics of living speically ethics of family life. The question is that: What are the ethics of living that contemperary Mystics of Saghalian practice in they own families? What are their suggestions for improving well being in ethics?The present paper is an attempt to examine and study various works done by contemporary Shia Mystics to answer the above mentioned questions.It seems that the contemporary Mystics of Saghalan had the proper knowledge of ethics of family life and were excellent example of practical people who are purly spritual whenever possible, they suggested this Islamic way of life to other people in different ways. This results in improving the level of individual and social well-being, welfare and peace. The Mystics and their follower's way of life show that the life style and the ethics of living that theyve had in their families which cause promoting well being and physical and mental health of the members of society.In additiona, their experiences in this regard make the family ties even strong.specifically it would stand out in this era that family ties have been weakened and the rate of divorce has drastically increased and running away from also has been a noticeable issue.
    Keywords: living ethics, ethics in family, Saghalain Mystcis, well being, surviving
  • Page 141
    Environmentalcrisis and insufficient managerial involvement in solving its problems, increased attention to ethical attitude in the face after it has beenFollowed. Because, the worldview and moral guidance is effective on both individual and social behavior. With the emphasis in the place of worldviews as a fundamental base which directing the Environmental behavior, It formed the theoriesandschoolssuch ashumanand non-human oriented. The purposeofthispaper is to examinethe role ofcosmological andanthropologicalQuraninenvironmentalethics.In thestudy ofverses in Quran,We gotthat there arethe particularcosmological andanthropological elements. They consist in the Featuressuch as the sanctity of nature, to be Publicrightof, the evolution of the universe and the dignity of Khalifa of God for human. These are considered asa basis forenvironmental ethics. Such a view of the world and human nature, was followed the particular environmental principles and values, Such as the development and prosperity, justice, andTrusteeship that forms the framework of the dos and donts of the environmental behavior.
    Keywords: ethics, environment, Quranic teaching, justice, Quranic anthropology
  • Page 163
    It is said that actions of crimes against the environment under certain conditions, contamination or loss of or damage to the environment due to the appearance ofHence the importance of prevention of crime is directly linked with human health. Most countries have a specific penal regime put into effect in this case. Bdynjht as this specific subject matter in shaping the politics of criminal legislation on the environment is studied. Every human intellectual understanding of the threats that will seek remedy is limited to one thing: "to prevent further damage and protect the environment." Obviously, given that our main goal is to stay healthy environment, if the environment is contaminated and then deal with it Brayym think, will not achieve its purpose. "Caesar Bkarya" famous Italian jurist, argues that crime prevention is better than punishment, is. First suggested that the Prevention of Crime and the law should be clear and simple All power to mobilize people to defend it, and no power to destroy it used to be’ People should be taught to be second and third prize Righteous. Ways to prevent environmental crimes ranging from criminal and otherwise used. The environmental experts as a means of non punishment and prevention of damage to the environment will introduce the topic of the essay form.
    Keywords: Environment, prevention, Crime, Aquatic resources